nlcsenfrdehuidltnorues

Nieuwe lezers

  • MeganDaype
  • DJnub

inloggen

52.5% 
27.1% 
15.2% 
1.6% 
1.6% 
1.6% 

Vandaag: 1
Gisteren: 7
Deze Week: 12
Vorige Week: 18
Deze Maand: 52
Vorige Maand: 65
Totaal: 8337

www.TT-wandelreizen.nl

wandelen Camino de Santiago de Compostela

USA Texas IML-walk Arlington wandelreis

TT-wandelreizen samen wandelen IML-wals over the World

Wandelen in Thailand

50 zonder rand met jaartallen wit thumb

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

ISAAN

Isaan is een streek in het Noorden van Thailand, loopt van Myanmar tot de grenzen van Laos en Cambodja.  
Een streek met veel boeren, een arme streek, dat zie je ook aan de voeding. Rijst met een soort sambal vormt meestal de maaltijden van de inwoners.Ook sprinkhanen, poppen, wormen en kakkerlakken vind men hier een lekkernij.

Kwam een keer bij papa van Lucky, die had in het land plastic flessen in gegraven met wat rijstkorrels en had op deze wijze een aantal veldmuizen gevangen. Die hij even later aan het koken was als vlees bij de maaltijd. Ik heb er nooit gegeten en zal dat er ook nooit doen heb ik me voorgenomen.


Met een dagloon van zo rond de 300 bath moeten veel gezinnen het doen, al is als je een eigen woning (hutje) hebt of bij lage huur niet duur, maar ja voor dat salaris kan je hier ook niet leven.  De enigste manier om hier iets te verdeienen is met de rijstoogst en planten en rubber en andere plantages. Dat zijn maar een paar dagen in een jaar.  Dus een groot deel woont samen en/of werkt in Bangkok of de toeristische streken als er op de farm niets te doen is.

Toch als je zo rond kijkt zie je ze allemaal met een motorbike rijden. Iets waar je ook niet te gek op dood moet staren, want die wordt net als de meeste auto's op afbetaling gekocht. Men betaald een bedrag en betaald daarna 2 of 3 jaar het restant bedrag met natuurlijk rente.

Een ander gevaar in Isaan zijn ook de Loan-sharks of te wel de leenhaaien.  Men kan een bedrag lenen zonder veel moeite. Echter je betaald vaak 10% per maand aan rente. Men hoopt dat je niet terug kan betalen en dus elke maand de 10% rente per maand betaald. Als bij de mafia bent terecht gekomen kan er wel 10% per dag gerekend worden. Dan kan een kleine lening van 5000 bath oplopen tot wel 100.000 bath.  Betaal je niet dan loopt je schuld op, dat kan wel een maandje, maar daarna wordt er gewaarschuwd. Dit kan met de nodig geweld gaan, zodat iedereen ook weet, dat je wel aan je verplichtingen moet voldoen.

Een maandje terug had een vrouw zich verhangen, omdat ze niet kon betalen, maar dan denk je ze kan ook geholpen zijn.

goudwinkel thailandWat je ook opvalt in Thailand de vele goudshops. Nu brengt de Thai niet het geld naar de bank maar koopt daar goud voor, die ze ook weer makkelijk voor niet te veel verlies kan verkopen. Als tenminste de goudprijzen niet te gek doen.
Maar deze shops hebben een veel andere bron van inkomsten. Men brengt daar hun goud en krijgt een bepaald bedrag. Men betaald elke maand een bewaar bedrag (ca. 20% of meer op jaarbasis).  Zolang dit bedrag betaald kan je dus als je het hele bedrag weer terug betaald het sieraad weer terug krijgen. Maar als je niet betaald ben je het kwijt.

We hebben hier een LOTUS een supermarkt waar je veel kan kopen. Verwacht niet alle producten uit het westen hier zijn, maar er is pasta. Soms heeft men Bloemkool of Broccoli, 2 tot 4 keer in de maand.  Prei of zo kan je hier niet vinden.  Er zijn grote roestvrij bakken waar in gestort zijn allerlei kip delen, naast de varkensdelen . Men pakt met de grijpers of met de handen het vlees of de kip vast om het te controleren. Wat kruisbesmetting ?  

De soorten vis liggen wel in een andere bak, dat valt dan wel mee.

Ondanks als je dit ziet en ook de diverse keukens hier. Ben ik zelf nog nooit ziek geweest, vlees e.d. wordt wel goed door gebakken.

Het land van de glimlach is niet altijd roosgeur en maneschijn. Net zoals het ook in Nederland niet is.

ONGEWENST HOTEL BEZOEK

Zo gebeurde mij vier jaar terug iets in deze plaats. Ik overnachtte in het plaatselijke eenvoudig hotel.  Lucky zou de nacht doorbrengen in het "house papa" bij de kinderen.  Ik liep in de namiddag een stuk door de plaats heen en at een hapje rijst. Dat kon ik nog wel bestellen en natuurlijk was de vraag of ik een girlfriend Thai had. Nu was dat in gebrekkig Engels, toen ik dat bevestigde vroeg men niet of ik een vriend had, want het meisje dat er werkt zocht nog een westerse man om te trouwen. Men ziet toch dit als een basis om de familie te kunnen te verzorgen.

Je ziet ook overal huisjes die duidelijk gebouwd zijn door hulp van sponsors. Deze mannen komen vaak niet meer dan drie weken in het jaar naar Thailand of in het andere geval om de drie maanden en zorgen dat hun geliefde uiteindelijk een huisje krijgt.

Maar weer goed terug naar mijn wandeling. Ik dronk op drie plaatsen een grote bier en voelde me plotseling moe en ging naar mijn hoteltje.  Daar aangekomen besloot ik maar gelijk naar bed te gaan. Ik dacht dat ik wat te veel gedronken had. Als ik op bed lig hoor ik dat iemand aan mijn deur rommelt.
Ik staat op en denk hé Lucky is toch terug gekomen en wilde in eerste reactie de deur open doen. Maar zie dat er een spionnetje in deur zit en kijk er door.

Ik zie tegenover de deur een man tegen de muur hangen en ik denk dat is iemand die de verkeerde deur heeft gekozen. Dus roep "false room" en ga weer naar bed. Even later hoor ik weer aan mijn deur gerommeld. Ik geef een dreun en roep nogmaals dat die verkeerd was. Dit gebeurd uiteindelijk wel vier keer, dan besluit ik de ketting op de deur te doen en een inslaper te nemen. Want ik wil echt gaan slapen.

De volgende ochtend komt Lucky en vraagt of ik goed alleen geslapen heb. Nu ik vertelde dat een of andere zatlap geprobeerd had mijn kamer in te komen.
Als we echter naar buiten wandelen zien we dat er veel politie op het parkeerterrein staan en fotografen.  Ik hoorde later dat er iemand vermoord was, dus dan wordt je wel even stil want de daders hebben voor mijn deur gestaan. Later bedenk je dat het wel twee personen moeten zijn geweest, want degene die ik zag stond tegen de muur en zat niet aan de deur.  Verder bedenk je je dat misschien wel bedwelmd was, want ik was zo moe van drie biertjes.  
Maar hierna heb ik nooit meer ;'s avond hier een biertje ergens gaan drinken.  Vreemd heb ik het later ook gevonden, dat er niemand iets aan mij gevraagd heeft terwijl ik nog maar de enigste gast was na dit geval. Maar het blijft je altijd bij en je blijf oplettend. Maar het kan je overal gebeuren op de wereld.

Terug naar het heden weer.

30 januari 2017

TANDARTS

groenten marktLucky wil haar spleet tussen haar voortanden laten verdwijnen door ze recht te laten zetten. Dus wordt eerst naar de tandarts gereden, maar die heeft pas spreekuur van 19.00 tot 22.00 uur. Dus eerst maar wat inkopen doen op de markt. Het is wel leuk zo langs al die kraampje te lopen, waar mensen hun koopwaar aanbieden. Het meeste kost 5 of 10 Bath (15 tot 25 cent).

kippen gekleurdHet vlees wordt er ook ter plaatse in stukken gehakt en de vis is eer vers, want hij leeft. De partij van dieren moet hier echt niet komen, want ik zie dat de vissen schoongemaakt worden, terwijl ze nog leven. Het zelfde is het geval met de kikkers/padden.

Je kan ze ook leven mee krijgen en je ziet dan ook mensen met een plastic tas met spartelende vissen weg wandelen. Hou je daar niet van worden er een paar klappen met een houten knuppel opgegeven.

vliegen met plastic zakjeErgens anders zit een dame met een stokje met een plastic zakje er aan  te zwiepen over het vlees, zodat er geen vliegen op komen zitten.

inkopen op marktIn de hal ligt veel op het ijs en vallen de vliegen wel mee. Maar op de markt zelf zie je gefermenteerde vis, nu ik hoef daar echt niets van te hebben.

Voor het vlees blijf ik de Lotus opzoeken. Ook daar kan je het iet vergelijken met de Nederlandse begrippen. De kipdelen en varkensvlees liggen gestort in roestvrije stalen bakken.  De harten. levers, nieren, darmen filetstukken varken, naast de bakken met kipdelen van karkassen tot de onderpoten van de kip. En dan bedoel ik geen kippenpoot maar echt het onderste deel. Waar wij vroeger een ander schik mee aanjaagde door er aan te trekken.

lang wachten tandarts

Gaan nog even langs de dierenarts, om te vragen of we de kat kunnen laten inenten.Dat kon dus de kat ophalen, maar die heeft het blijkbaar geroken, want die is nergens te bekennen. De volgende ochtend blijkt dat dochter Yob de poes in haar kamer op gesloten had, ze vond het zo zielig dat ze een spuit zou krijgen.

Na de maaltijd gaan we naar de praktijk van de tandarts, echter die is er nog niet en hij wordt ook niet voor 20 uur verwacht. Dus maar even wat rond kijken en rond 20 uur terug als we dan een 20 minuten gewacht hebben. Laten we het maar zitten, want hoe laat de tandarts komt is niet te zeggen.

's Avonds wat gewerkt aan de wandelreis Japan en China, waarbij we een deel van Japan verkennen met de trein in mei. Het wordt een mooie reis, dat is zeker.

31 januari 2017

NIEUWE POGING TANDARTS 

Nieuwe dag nieuwe kansen.  Dus in begin van de avond wordt de poes in het mandje gedaan en rijden we naar de dierenarts. Ze miauw klagend de hele weg.

dentalMaar maar bij de arts is ze rustig en ondergaat de twee injecties gelaten en als ze weer thuis is merk je niets meer aan haar. Al weigert ze een wormenpil. Dan maar door het eten heen, maar ze ze laat zich niet beetnemen.

Ik rij met Lucky naar een andere tandartsclinic een stukje buiten de stad langs de provinciale weg. Ik had hem gezien terwijl ik aan het toeren was.  Lucky had hem nog nooit gezien. Het is 19.30 uur en we gaan naar binnen. Ze vult een formulier in en ze mag gelijk naar binnen. Ik zit in de wachtkamer maar wat Facebook berichten door te nemen.

tanden weer rechtEn een klein half uur later komt ze weer uit de behandelkamer tanden keurig rechtgezet. Schade bedrag 1800 Bath (ca. € 40,-) Ze is blij en ik ook dat het niet duurder is geworden.  Ja volgend week maar eens zelf ieder geval een gebitscontrole laten doen.

1 februari 2017

De buren schuin tegenover verhuizen naar het huis tegenover ons. De hele familie is aangerukt om de meubelen over te verhuizen. Lom sluit ik op in onze tuin, want die heeft niets op met de drie honden van de buren. Hij mist zijn vriend aan de overkant al.  En nu hebben ze er drie aan de overkant die niets met de hond Lom op hebben en andersom ook niet.  Echter Lom is een straathond, die normaal alleen 's nachts bij ons op het terrein slaapt.

Dus maar afwachten hoe dat allemaal gaat. 

Heliconia bloemVerder wat gewerkt in de tuin. Het moestuintje wat uitgebreid met meloenen en een stekje van de buren van een klimplant waar ik jaloers op ben.

Gac fruit is de vrucht van Momordica cochinchinensis, een klimplantmooie vruchten Gac fruit is vrucht van Momordica cochinchinensis, een klimplant Die heeft zulke mooie vruchten. Weet niet of ze eetbaar zijn maar zien er prachtig uit.

Heb ook een hele kolonie kakkerlakken uitgeroeid. Ik spoot met het gif in de twee putten met het gevolg, dat er enkele honderden op de vlucht sloegen. Overal liggen ze nog wat na te spartelen. Ik weet dat ze hier leven en dat ze ze hier ook eten. Maar niet in mijn huis en tuin ;-)

Ach verder gaat het gewoon ze gangetje hier rond 21 uur slaapt iedereen, want rond 5.45 uur is het tijd voor rijst koken voordat de kinderen naar school gaan.

Natuurlijk op zoek geweest na de mooie vrucht en gevonden.

Gac fruit is de vrucht van Momordica cochinchinensis, een klimplant. Het smaakt naar niks. Een interessant artikel erover staat hier.

4 februari 2017

Als ik met mijn bakje koffie op het terras zit genieten rond 6 uur in de ochtend en langzaam ook de overigen ontwaken. Ze hoeven vandaag niet naar school. Ik zien dat onze hong Lom duiedlijk voldoende voedsel heeft. Gisteren betrapte ik hem dat hij in het moestuintje een botje wilde begraven. En nu is hij een leren oor mee aan het ronddrentelen. Hij wil hem verbergen in huis, maar daar mag die niet naar binnen. Hij heeft waarschijnlijk al door dat de moestuin ook niet mag. Zie hem even laten een gat graven bij een grote bloempot het oor er in en hij wordt vakkundig gedicht. Dis voorlopig maar op het rantsoen zetten.

Tijdens dit bakje koffie besef ik me ook dat ik al weer twee maanden in Thailand ben en dat over drie weken het volgende wandelavontuur begint in Nieuw-Zeeland en Australië met bekende wandelvrienden maar ook weer nieuwe deelnemers. Is toch altijd afwachten hoe de groep zich vormt tijdens zo reis, want uit eindelijk ben je wel 4 tot 6 weken samen op pad, Daarbij is verdraagzaamheid tegenover elkaar een belangrijk punt.

nieuw zeeland coromandel 2016Hoogtepunten van deze reis zijn natuurlijk de schitterende wandelingen, die we op het Zuidereiland mogen maken. Het is zeker niet allemaal routine ondanks ik nu voor de negende maal deze reis doet. De aardbeving eind vorig jaar bij Kaikoura zorgt, dat we daar een stuk om moeten rijden naar het Abel Tasmanpark. Op zich voor mij wel mooi is weer ene nieuw stuk dat we te zien krijgen. Maar ook om Kaikoura te bereiken moeten we op tijd aan onze wandeling Mount John beginnen en daarna op weg, Want om 17.30 uur wordt de weg er heen afgesloten en we willen de volgende dag niet de Seals en dolfijnen missen. 

wandeling abel tasman park 2016

Dan ons wandelpad door het Abel Tasmanpark, waar we met een watertaxi worden afgezet op het strand om dan terug te wandelen langs de trial. Afwachten of het tij gunstig is voor de doorsteek door de baai of wordt het 4 kilometer extra om de baai.

Dan de prachtige Ferry oversteek, waarbij het ook kan spoken in Street Cook, wat ik gelukkig nog nooit mee heb gemaakt. We varen daar eerst geruime tijd door een prachtige Fjord. Nee het is volop genieten. Deze 92 kilometer tocht duurt 3 uur en wordt beschouwd als "een van de mooiste veerboot vaarten in de wereld" Alleen tijdens mijn wandelreis naar Noorwegen heb ik ze ook zo mooi gezien.

Op het Noordereiland in Wellington komt de rest van de groep erbij voor de IML-wandelreis Nieuw-Zeeland en Austalië. We bezoeken het beroemde Papa museum, geweldig om er door te wandelen. Dan komt de Tongariro Crossing. Deze Tongariro Alpine Crossing trail kruist een grimmig en spectaculaire vulkanische terrein.De hoogtepunten zijn stomende krateropeningen en warmwaterbronnen, oude lavastromen, mooi met water gevulde explosie kraters en een prachtig uitzicht. Op heldere dagen kunt u Mount Taranaki te zien in het westen, Mount Ngauruhoe, de Kaimanawa Ranges, Lake Taupo.

Dan hebben we natuurlijk de IML-wandeltochten in Rotorua en in Canberra, maar daarnaast zijn de Coremandel en Blue Mountains de hoogtepunten van deze wandelvakantie en ook de stadswandelingen in Auckland en Sydney is het genieten van de parchtige parken en uitzichten.

rentalcars 1

Search for Car Rental