nlcsenfrdehuidltnorues

Nieuwe lezers

  • Jamesgaise
  • Robertrap

inloggen

49.4% 
17.2% 
13.7% 
9.1% 
2.2% 
2.2% 
1.1% 
1.1% 
1.1% 
1.1% 

Vandaag: 2
Gisteren: 4
Deze Week: 11
Vorige Week: 35
Deze Maand: 79
Vorige Maand: 75
Totaal: 8439

www.TT-wandelreizen.nl

wandelen Camino de Santiago de Compostela

USA Texas IML-walk Arlington wandelreis

TT-wandelreizen samen wandelen IML-wals over the World

Wandelen in Thailand

50 zonder rand met jaartallen wit thumb

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

bok 11e tankEen aantal belevenissen tijdens de verschillende oefeningen.

Ik weet niet meer precies in welke volgorde en jaren deze waren. Maar ze waren steeds met 11e tank bataljon.

3 vatensysteemEr waren hadden een oefening en waren al een week in het veld. We wasten ons bij de waterwagen met onze buitenhelm als wasbak. Maar we hadden ook bij de keuken een drievaten systeem. Dat waren drie grote vaten die elkaar paste en daar kon een hete water stoker in, die ging op benzine.  

Het eerste (grootste) vat bevat heet water, hierin worden de etensblikken van het meeste vuil ontdaan. Vat 2 (middelgrootste) bevat heet zeepsop of sodawater, hierin wordt de rest van vuil, vet enz. verwijderd. Het derde vat (de kleinste) bevat schoon water, hierin naspoelen. Daarna moesten de etensblikken in de buitenlucht drogen. Wij als koks hadden deze gebruikt om ons even beter te wassen.

3 vaten

Als de Opper langs komt (nee het was niet Loe de Matter). Hij zag dat we allemaal keurig gewassen er uit zagen. Vroeg me hoe ik dat geregeld hadden want we hadden la een weer geen douchen gezien. Ik vertelde hem dat ik bij de boerderij gedoucht had.

Hij vroeg of hij dat ook zou kunnen "ach" zei ik "voor een pak koffie krijg ik alles voor elkaar. Ga je spullen maar ophalen en hij belde dan ook even later aan met een bundeltje schone kleding onder zijn arm. Maar goed deze oude boerderij had denk ik nog niet een stromend water laat staan een douche.

Ik was behoorlijk fanatiek op oefeningen had bij de goederentrein altijd de keuken .50 uitstaan en twee man op wacht er achter. De vrachtwagens werden gecamoufleerd en we kookte bijna altijd op de wielen, zodat we heel snel ons konden verplaatsen. 

Punt50De wacht werd 24 uur per dag gedraaid en elk uur werd er een aflost. Na de aflossing moest men aan mij meldde dat dat gebeurd was. Dus elk uur werd ik dag en nacht wakker gemaakt. Je ogen dicht deed je elk moment wanneer je dat kon, want je wist nooit wanner je weer kon slapen.  Als ik de verdeling gemaakt had en op karton uitgeschreven had gingen de koks/hofmeester aan de slag op de voeding in porties te verdelen. Om kwart voor vier kon geen kok meer met mij praten, want dan waren we bezig met het klaar maken van de Klasse 1 voor de opvoer. Ik liet één voor éen de foeriers bij me komen uit hun camouflage. Ze kregen dan hun warme eten in gamellen en het ontbijt en lunch voor de volgende dag. Om kwart over vier meldde ik bij mijn Commandant Klasse 1 gereed voor opvoer.

Mobiele veldkeuken 11e tkbat

Soms kookten we ook wel rijden, brachten de de dubbelwandige ketels aan de kook met de aardappelen. Doofde de branders en na 15 minuten stopte ik kort er draaiden de aftakkraan open, zodat het water weg kon lopen. Als we dan op de plaats van bestemming waren de aardappelen gaar. Vlees braden rijden hebben een keer gedaan, daarvoor moest de keuken wagen andersom in de wielen, konden we op de klep zitten vlees braden. We reden tijden een verplaatsing toch altijd langzaam. Maar dat werd mij verboden want was te gevaarlijk.

munutieEven de  Goederentrein uitleggen, dit was het gedeelte wat ondersteuning aan het bataljon en de gevechtstrein gaven. Hierin zaten o.a. de BOG (Bataljon Onderhoud Groep) , BOS (Benzine Olie Smeermiddelen) Klasse 4 (Munitie) BHP (Hulppost) en de Klasse 1 (voeding en materialen)

Gevechtstrein, dat was de ondersteun van de gevechtseskadrons, daar zaten de foeriers, EOG, Hospikken, verbindingen in. De CP dat was het commandocentrum met BC, plv BC en de diverse sectie

We kregen ons beleg toentertijd nog aan stuk en dat moesten we dan in blokjes snijden voor de verdeling. Maar ik zocht vaak een winkel of café op om dat even op het snijmachine te doen.

Zo ook een keer in een plaatsje Amelgatzen bij de Weser, we hadden weekend breek.

rode slipIk had in het plaatselijke café bij Annabel mijn beleg gesneden. Toen ze aan me vroeg of ik me niet wilde douchen. Nu dat wilde ik wel, dus schone kleding gehaald en ze bracht mij naar haar badkamer om me te verschonen. Nadat ik klaar was zie ik in haar badkamer een rood slipje hangen. Een deed het in mijn zak voorde grap en kwam weer beneden in de bar. Daar zaten opdat moment ook een ritmeester met een aantal huzaren. Ik stond aan de bar en liet he slipje bewust iets uit mijn zak hangen.

Op dat moment ziet deze ritmeester het en zegt “Wat heb jij nu weer versierd” Ik duwde kwassie verschikt het slip weer in mijn zak. Ik zeg hem dat ik het ook wel voor hem dezelfde behandeling kan regelen, hij gelooft me niet ik zeg nu wil er wel een rondje bier op zetten dat het me wel lukt.

En vraag aan Annabel “Kanst der Hauptmann also eine selbe haben als ich“ Ze antwoord „Keiner problem“ . Dus ik zeg tegen de ritmeester is regelt ga even schone kleding halen en hij wordt naar Annabel naar de badkamer gebracht en zij komt direct weer terug achter de bar. Ik vertelde de grap en gaf haar haar slipje terug. Toen de ritmeester gedoucht  weer beneden kwam brachten we directy een proost op hem af.

Later nam de opper en mogelijk de ritmeester wraak, door tijdens een arlarm mijn koks tijdens de maaltijd voorbereiding achter een vijand op een heuvel aan te sturen, zodat ik moest inproviseren om toch mijn maaltijd op tijd gereed te krijgen.

DE STROPER

Ik had een soldaat kok Ties van Engelen, hij woonde ergens bij Liempde en was stroper. Nam ook heel af en toe een konijntje mee, die hing hij eerst uit he raam op en later braden we hem in de store voor de lunch.

wild zwijnOp een oefening groef hij een gat om een wild zwijn te vangen en dekte dat af met takken en bladeren om de plaats aan te geven had hij een tak recht op geplaatst om aan te geven waar het was. Toen hij nog een hoop bladeren ging halen ha een van de andere koks de tak verplaats en zakte hij er zelf half in. We vingen wel geen wild zwijn maar we hadden een twee dagen later wel een boze wildopziener, die er in gelopen was.

Ties was een geweldig figuur je kon er veel mee lachen. We hadden een oefening en ik had een keukenwagen van een infanterie compagnie er bij gekregen, maar die hadden geen camouflage netten bij hun. We komen in de avond aan op onze nieuwe plaats en het is mistig en laat. Laat wel de Punt 50 uit gooien, maar zeg tegen de jongen morgenochtend geef ik jullie alarmopstellingen wel, want het nu te mistig.

helikopterDe volgende ochtend ben ik vroeg weer op en zie dat er een heli land bij ons. Uit de heli komt een generaal en komt direct naar mijn keukengroep toe. Ik meld me netjes en hij vraagt me hoe het met de oefening gaat. Prima Generaal zeg ik.

Hij zegt alles in orde ook de rondom beveiliging. Ja generaal, Nu zegt die roep dan maar eens van de mannen bij me, dan kan die het laten zien. Ik dacht snel na een riep een van de hofmeester, die hadden altijd als taak direct de grond .punt 50 te bemannen. Maar hij antwoorden die hebben we toch nog niet gehad. Ik zeg waar is jou alarmopstelling dan, Ja bij de .50 antwoord hij.

De generaal zegt nu dat was niet zo goed, maar vraag het maar aan een ander. En ik riep Ties naar me, hij was al vele oefeningen mee geweest en wist van de alarmopstelling dacht ik.

Ties komt bij ons en meld zich netjes en de Generaal doet zijn verzoek. 

gasmaskerbuitenhelmHij antwoordde direct dan ga ik wel even eerst mijn drie-eenheid ophalen (Helm, gasmasker en wapen) die lagen altijd bij onze werkplek. Toen hij terug kwam hij had geprobeerd om van mij een aanwijzing te krijgen, maar dat kon niet, zegt hij volg me maar. Wandelt over het pad en komt bij een kruising en ik zeg teg hem Ties daar op de hoek was het toch. Ach zegt die generaal, ja het was gisteren zo mistig maar inderdaad. De generaal vraag hem en wat zijn dat je schootsectoren en antwoord direct ik mag niet voorbij die boom en die boom schieten.

De generaal zegt, nu dit is de eerste keukengroep die ik meemaakt dat die zo de posten heeft uitgezet. En zegt sergeant mag ik je een tip geven. 

uzi

Als je nu de schootsectoren met stokje en wit lint aangeeft en vanaf de werkplek naar de alarmopstelling een wit lint spant kan men ook in donker snel hun alarm opstelling vinden, want je zag dat hij het niet meer precies wist.

Waarop Ties hem aan kijkt en zegt ben U generaal ? Komt de vijand, ziet twee linten als een V-vorm geplaatst komt ik langs het witte lint naar mijn alarmopstelling rennen hoeft alleen maar tussen die twee witte lijnen te mikken.  IK zeg bedankt Ties je mag weer verder aan het werk.

Materieel Inspectie Orgaan (MIO) inspectie

Bevo peleton 11e tkbat Oirschot Lnt. Ton SnelsNu ook iets wat me bij blijft van hem we hebben Inspectie van het legerkorps. Onze bataljon staat aangetreden. De inspectie wordt gedaan door een generaal en o.a. een kolonel van de Marechaussee. Deze laatste veegt met een witte zakdoek over zijn zwarte schoenen om ze nog beter te glimmen en natuurlijk zodat wij dat zagen.

Op het moment dat de kolonel voor hem staat en hij de houding aannam vraagt de kolonel “huzaar” kijk eens naar mijn schoenen die van jou en wat  voor verschil zie je dan.

Waarop Ties antwoord “kolonel ik ben geen huzaar dat ziet aan mijn embleem en wat betreft de schoenen, denk ik dat ik werk” We kregen wel een her inspectie of dat het hierdoor kwam weet ik niet maar hij had wel gelijk.

Pech na een oefening

Ook een keer na een oefening van 3 weken reden we aan naar de plek waar we zou gaan staan om de soep uit te delen. Op de autoweg kregen we pech en dus de 3-tonner langs de kant, de witte vlag uit zodat men wist dat we pech hadden.

Ik zei tegen de jongens ga lekker slapen we moeten toch wachten tot morgen voordat de EOG en de veegploeg komt.

De volgende ochtend kwamen de eerste voertuigen van de colonnes en die reden ons gewoon voorbij.

De jongens vroegen waar om ze door reden. Ik zei dat we gewoon tot na het weekend moesten wachten dan zouden ze ons wel ophalen.

We hadden toch voldoende voeding bij ons, maar de jongens raakten in paniek en dachten nog een week niet naar huis.

Toen uiteindelijk de veegploeg kwam was de auto snel gerepareerd en konden we onze tocht naar Oirschot voortzetten.

rentalcars 1

Search for Car Rental