nlcsenfrdehuidltnorues

Nieuwe lezers

  • MeganDaype
  • DJnub

inloggen

52.5% 
27.1% 
15.2% 
1.6% 
1.6% 
1.6% 

Vandaag: 1
Gisteren: 7
Deze Week: 12
Vorige Week: 18
Deze Maand: 52
Vorige Maand: 65
Totaal: 8337

www.TT-wandelreizen.nl

wandelen Camino de Santiago de Compostela

USA Texas IML-walk Arlington wandelreis

TT-wandelreizen samen wandelen IML-wals over the World

Wandelen in Thailand

50 zonder rand met jaartallen wit thumb

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

leiden doelen kazerne legeringskamers

Koksschool Morspoortkazerne Leiden - ambulant kok

Ik werkte op de Morspoortkazerne. Ik had als chef-kok Reijman, een sergeant, maar als die de kazernepoort binnenkwam dook hij meestal direct de OO-mess in en zat daar aan de citroenjenever. Hij was zelfs zo dronken dat hij niet in de gaten had dat ze af en toe gewoon water bijvulden. 

Alleen tegen dat de maaltijd klaar was kwam hij vlak ervoor keuren. Dan liep hij naar de 300- of 500-liter ketel, nam met een eetlepel van de soep en proefde. Dan liep hij naar de zoutbak, nam tussen zijn vingers wat zout, gooide dat erin, roerde en zei dat het goed was. Samen met mijn collega ploeg-chef vond ik het prima want wij regelden de keuken wel.

In de O.O. mess was het chefhofmeester Nijman, die ook vaak voor het Koninklijk Huis werd ingezet.

morspoort met kazerneIk werkte bij op de Pier in Scheveningen om de huur, het eten en alles te kunnen betalen,. Daarvoor nam ik dan de dienst over van mijn collega. Mijn collega werkte bij een bakker bij in de ochtend,  dan kon hij ’s morgens vrij zijn.

Ik reed dan rond 5 uur naar Leiden, zorgde voor het ontbijt en omstreeks 14 uur kon ik dan gaan om te werken op de Pier in Scheveningen als kok in restaurant de Sirene tot ’s avonds laat. Op de vrijdagavond, zaterdag en zondag werkte ik daar ook.pier scheveningen

Op een dag werd er aangebeld. De belastingdienst. Ik werd aangeslagen voor de belasting van de hele woning. Dit omdat ik een naambord bij de bel had hangen. Maar er waren daar 5 of 7 wooneenheden. We moesten allemaal gebruik maken van dezelfde keuken en douche en toilet. Wij hadden daar wel een fornuis staan, zodat ik kon koken en als we klaar waren mochten de anderen het ook gebruiken.

dierenselaan den haagDat vond de belastingdienst blijkbaar wel interessant en raadde ons aan een zaak aan te spannen bij de huurcommissie. Wat we ook gedaan hebben. Uiteindelijk kregen we te horen dat we maar een bedrag onder 50 gulden zouden te moeten betalen i.p.v. de 550 gulden die we nu betaalden. Maar we konden het geld niet terugkrijgen met terugwerkende kracht. We moest op een officieel besluit wachten.

Een buurjongen speelde bij een band en oefende vaak ’s nachts terwijl ik juist weer erg vroeg op moest. Er waren wat spanningen tussen ons en hij had op een bepaald moment het raam dichtgetimmerd, zodat wij onze was niet meer op dak konden drogen.

Op een ochtend kwam ik op mijn werk en hoorde dat mijn collega een huis had gekregen. Hij was met zijn vrouw gaan wonen in een tent op een camping in Katwijk en daar hadden ze een stuk over gemaakt in de wijkkrant in Leiden.kamperen camping

Ik kwaad belde de majoor van personeelszaken.  Die had wel eens geopperd dat hij wel iets kon doen als mijn vrouw in verwachting was of er iets geschoven kon worden. Nu wilden wij (nog) geen kinderen en iets te schuiven was er zeker niet.

Ik vertelde de majoor wat ik over hem dacht en even later moest ik me met de officier van voeding 1e luitenant Kloppert bij de kazernecommandant kolonel Wessels melden. De majoor was er ook en ik maakte mijn excuses voor mijn woorden, maar vertelde wel dat wat ik zei juist was. De kolonel brak mij af en zond mij twee weken naar huis, 1 week verlof en 1 week ziekteverlof om af te koelen.

We gingen met onze brommer met een tentje en ons hondje naar de Biesbosch. Daar kwam ik er achter dat een motorbootje goedkoper was dan de camping dus ging we zelfs een nachtje daar slapen. Toen we weer in Den Haag kwamen vertelde mijn moeder dat ik direct de kazerne moest bellen.

Ik dacht ‘Toch niet weer en wacht vergeten’. Ik belde de OKP, maar die wist van niets en de volgende dag maar naar de kazerne en me gemeld bij 1e Lt. Kloppert. Die vertelde dat ik een huis had in Leiderdorp op de Molenaarstraat. Nu had ik al zo vaak een huis gekregen, maar dan ging het niet door i.v.m. de vergunning of het was al niet meer vrij. Dus ik geloofde het maar half, maar hij zei ‘Ik heb het huis al genomen. Je hoeft alleen maar de sleutel en de vergunning op te halen’.

Ik dus in allerijl naar het gemeentehuis en de burgemeester tekende in de pauze van een vergadering mijn woonvergunning af en ik kreeg de sleutel overhandigd. Dezelfde dag werd met behulp van een zwager en broer de spulletjes die we hadden verhuisd naar Leiderdorp in de Molenaarstraat. We hadden een HUIS!!!

Woning Leiderdorp

Molenaarstraat 27 leiderdorpWe hadden het opklapbed, het fornuis, een bankje en een stereoradio met 2 boxen naar Leiderdorp verhuisd. In de Wagenstraat had ik een tafel met vier stoelen gekocht voor 275 gulden.

We kochten bij de firma Kant en Klaar elke maand een kastje, dat je zelf in elkaar moest zetten. Je betaalde de helft aan en de rest in twee gedeelten.

We waren getuige van het huwelijk van Albert en Anneke in Tilburg en Anneke liet me het huis zien en daagde me uit, maar ik durfde het niet aan. Zomaar met de bruid op haar huwelijksdag.

sexblad chickAfgesproken werd om Oud en Nieuw samen te vieren op een hun woonboot in Boskoop. Wij waren net getrouwd en ook het andere stel was pas getrouwd.

Albert en Anneke hadden een heel andere voorstelling gemaakt van deze avond. Wat bleek? Albert bracht in die tijd de Classics (beeldverhalen) rond, maar onder tafel verzorgde hij voor de verspreiding van allerlei seksboekjes als de Candy en de Rosie.

En dacht aan een parenavond, nu dat was voor ons nog vele stappen te ver.

Ik wandelde geheel niet meer want ik besteedde alle tijd aan werken. Als ik wel eens wandelde leverde dat toch een boos gezicht op en als er iemand van mijn wandelvrienden kwam dan zei ze ‘Dat is jouw visite’ en moesten we zelf maar de koffie en drank zorgen.

schermen sabelDus ik zocht een andere hobby. Het werd schermen want de wachtmeester van de marechaussee van Leeuwen deed aan schermen net als een collega Korporaal Tweebeeke. Ik koos voor het sabel, want de andere vormen vond ik te vrouwelijk. Ik kon dit doen in diensttijd dus dat was mooi meegenomen.

We hadden een hondje en een katje uit het asiel gehaald en die sliepen samen in de keuken. Al snel lagen ze tegen elkaar aan om zich warm te houden en konden goed met elkaar opschieten. We hadden daar een Lavet, dat was een grote kuip op hoogte waar je je in kon douchen en wassen.

Ik had ’s avonds de hond uitgelaten achter het huis en zag dat de buurvrouw over het balkon onze keuken in keek. Toen we even later thuis zaten werd er gebeld en de buurvouw vroeg of de radio zachter mocht. Ik zei dat hij niet hard aanstond maar ze zei dat het zo hol klonk in ons huis, net of er geen meubelen in stonden. Daar had ze gelijk in, ‘Maar dat had je toch wel gezien toen je over het balkon heen hing!’  Toen zei ze dat als wij in het lavet bezig waren het net was of zij in de slaapkamer bezig waren. Ik zei ‘Ik hoor nooit iets uit jullie slaapkamer’ en deed de deur dicht.

Ik vond de tuin van de buurvrouw beneden wel leuk en stelde voor daar in te werken, maar uiteindelijk viel me dat ook wel tegen. Net als het werken in de tuin van oom Dick, dat had ik ook eenmaal gedaan. Nee voor mij hoefde geen tuin.

keukengroep doelenkazerne koksschool leidenWe kregen op een moment een collega van mijn vrouw inwonen voor een tijdje, omdat haar man nog geen vaste aanstelling had en ze wachtten op een huis. Mijn vrouw was niet zo groot en binnen de kortste tijd sprak men er in de straat over dat ik samenwoonde met twee biseksuele vriendinnen. Nu berustte dat geheel niet op de waarheid, maar als ik wegging nam ik voor de deur uitgebreid afscheid van beiden. Ze kunnen van mij krijgen wat ze willen en dan nog iets meer.

Het was zelfs zo dat toen ik de hond uitliet een buurvrouw verderop vroeg of ik niet eens langs kon komen bij haar. Wat keek ze op de neus toen ik met de twee op bezoek kwam, dat was geheel niet de bedoeling.

Ik had ondertussen na een akkevietje met mijn altijd dronken chef-kok, die daarna werd overgeplaatst, de functie van chef-kok officiersmess gekregen. Een leuke tijd waar ik mijn hele kokservaring kon gebruiken. Ik moest regelmatig ’s avonds werken en mijn commandant majoor Ravenhorst was vaak ook binnen. Als ik tegen sluitingstijd vroeg of ik kon dichtgaan, moest ik regelmatig eerst nog wat met hem drinken en als ik dan het eten voor hem bracht zei hij wel eens als je morgen in beklaag gaat laat dan gelijk een dag extra verlof noteren voor het overwerk.

mcbaren tabakpijprokenIk kon goed opschieten met de chef-kok sergeant Cees van Dijk van de manschappenkeuken. Hij hield van hardlopen en ik liep ook hard naast het wandelen, tot op het moment dat ik pijp ging roken.

Nu lag dat niet aan het pijproken, maar ik vond dat als je pijp rookte, je er een baard en snor bij moest hebben. Ik vond de lucht van mc Baren heerlijk, dus aan de pijp.

Nu, het pijproken werd een flop. Ik had een goede pijp gekocht op aanraden van kennissen. Maar ze ging steeds uit, dus de volgende dag terug naar de zaak. Daar legden ze uit dat je een pijp niet als een sigaret kon roken. Die avond thuisgekomen en samen met de vrouw met een fles Bordeaux en de pijp ons op de bank genesteld en roken. Het lukte, maar ik werd er zo misselijk van dat ik daarna nooit meer gerookt heb.

Op een moment kwam iemand voor een bruiloft om die te verzorgen. Nu klusten we allemaal wel eens bij, zowel partijen buiten als binnen de kazerne.

café vergulde kruik leidenDit was de eigenaar van café ’t Vergulden Kruik in de Haarlemmerstraat. Hij behoorde tot de club der verlepten en die voetbalden allemaal in het zoveelste elftal.

verguld kruik binnen

Ik nam samen met een burgerkok deze klus aan en moest alles verzorgen, zowel de receptie als het koude en warme buffet ‘s avonds.

Het was een grote partij en we moesten er veel voorwerk voor doen. Op de dag zelf werd een stuk van de Haarlemmerstraat afgezet voor een hardloopwedstrijd. Na het startschot rende de hele bende na 25 meter het café in om het bier dat klaarstond leeg te drinken. De koets werd getrokken door de club van vrienden. Voorop liep iemand in jacket met een lange en korte pijp plus een aantal voetballen in een netje. Het was geweldig ervoor te werken en na het buffet mochten we mee feestvieren. Tegen het einde zaten we nog met een kleine groep samen. Ik had, dacht ik, een leuk meisje versierd, en vertelde dat aan tegen de man tegenover me. Waarop hij antwoordde: ‘Dat kan wel maar het is mijn dochter’. Het was de juwelier en daarna heb ik nog een keertje een partijtje voor hem mogen verzorgen.

mobiele veldkeuken koksschoolIk werd daarna geplaatst bij de mobiele veldkeukens om de opleiding daar te verzorgen. Dat vond ik uiteindelijk wel mooi werk. benzine kooktoestelVan de voorganger de BKT (Benzine Kook Toestel) had ik me altijd in de opleiding gedrukt in Katwijk. Ik deed allerlei andere klusjes voor iedereen.

Ik kreeg dus ook een andere commandant, die veel ging vissen met de chef-kok van de manschappenkeuken, die wilde dat ik mijn PSU op de Doelenkazerne bracht. Dus ik naar de Morspoortkazerne naar de zolder, maar er stond geen enkele kast. Dan maar naar de CSM, maar die vertelde dat de zolder al een half jaar leeg was.

Ik had natuurlijk mijn PSU, die ik nodig had voor wachtdienst in de officierskeuken gehad maar niet de rest. Hij wilde me een duwtje geven, maar door de tussenkomst van de kazernecommandant werd het een berisping en kreeg ik van allerlei mensen PSU-spullen aangereikt. Ik had zelfs het gasmasker van de kazernecommandant. Het heeft me uiteindelijk maar een paar tientjes gekost.

 

 

 

rentalcars 1

Search for Car Rental