nlcsenfrdehuidltnorues

Nieuwe lezers

  • MeganDaype
  • DJnub

inloggen

52.5% 
27.1% 
15.2% 
1.6% 
1.6% 
1.6% 

Vandaag: 1
Gisteren: 7
Deze Week: 12
Vorige Week: 18
Deze Maand: 52
Vorige Maand: 65
Totaal: 8337

www.TT-wandelreizen.nl

wandelen Camino de Santiago de Compostela

USA Texas IML-walk Arlington wandelreis

TT-wandelreizen samen wandelen IML-wals over the World

Wandelen in Thailand

50 zonder rand met jaartallen wit thumb

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

poorthuys

Zo reed ik op mijn brommer naar Zierikzee om te gaan werken in restaurant 't Poorthuys en zodra Auberge 't Gildenhuis open was werd ik daar zelfstandigwerkend kok. Op de brommer van Den Haag naar Zierikzee, over het eiland en met de veerponten. Een hele reis.

MosselfeestenIk was wel eerder in Zierikzee geweest, want tijdens de mosselfeesten moesten enkele koks en serveersters daar vanuit Rijswijk gaan helpen. Dat was nog met ‘mijn’ twee serveersters.
Dat was lachen, we hadden na het werk een aantal flessen Beaujolais nouveaux leeggemaakt en gingen daarna nog wat drinken bij café Martine aan de Haven.
 
We zaten aan de bar terwijl een man iets zei van een jongen die met die twee dames zat. Ik zei ‘ik wed als je ons allemaal een bel cognac geeft dat ze op de bar nog strippen ook’. Hij geloofde het niet maar nam de weddenschap aan. Niet naakt maar dat gebeurde in een nachtclub in die tijd ook niet.
 
Goed, ik arriveerde in het Poorthuys kreeg een kamer boven op zolder en maakte kennis met de keukenbrigade.
van der ValkDe eerste avond ging ik op stap met een van de huidige directeuren van het restaurantketen van der Valk. Ben altijd nog nieuwsgierig of hij nog deze periode kan herinneren.

‘s Avonds ging ik met hem naar de haven, waar ik een paar jaar ervoor ook was geweest. We maakten contact met twee meisjes, maar ik moest om 22 uur weer in het restaurant zijn, daar dan de zaak gesloten werd. Ze vertelden me dat als de zaak gesloten was ik via de wijnkelder eruit kon. Echter, het duurde erg lang voor de bazin met de ober had afgerekend. 
Toen ik eindelijk via de wijnkelder naar buiten kwam kon ik niemand meer vinden.

De volgende dag op het werk vertelde de kok dat hij die avond nog een tijdje had gewacht op mij, maar dat hij uiteindelijk met het meisje waar ik mee was naar de dijk was geweest. Geen probleem, ik kende dat meisje toch maar net. Een paar weken later grote paniek bij de bewuste kok, want het meisje was over tijd. Ik zei nog vrolijk ‘ach dan ga je toch met haar trouwen’.

Maar hij vond de opmerking niet leuk en vertelde dat zijn vader het zeker niet mocht weten. Het bleek een van der Valk te zijn. Hij sliep ook in de Witte van Haemstede, maar gelukkig liep alles met een sisser af. Soms denk ik wel eens of hij deze geschiedenis nog weet, want het moet toch een van de grote bazen zijn bij de keten van der Valk.

Een vaste klant wilde als hij kwam alleen in het restaurant eten met zijn gasten en liet ons gewoon als we al gesloten waren opnieuw komen. We lieten hem wel onze uitspattingen die we op de zolder hadden met wijn en Franse kaas door hem betalen.

Pannenkoeken bakkenHet was een leuke tijd in Zierikzee en er waren in Renesse en Haamstede veel vakantieplekken waar verpleegsters met vakantie kwamen. Ik werkte in ’t Gildenhuys in een open keuken en kon pannenkoeken bakken en die per twee tegelijk opgooien als show.

Op de hoek was een café, daar ging ik ’s avonds nog wel eens wat drinken en gaf ook wel eens een rondje voor de zaak net als Piet de wasbaas. Er was een nachtclub verderop. Daar dronken we ook wel cognac, die geflambeerd werd met een andere kelner.  Die had de andere kamer op zolder. 

Als ik ‘s avonds rond 21 uur hoorde dat ik de volgende dag vrij was ging ik naar mijn kamer, pakte een rugzakje en een zaklantaarn en ging wandelen. Ik wandelde zo naar Oosterhout via de veerpont naar Zijpe en ook naar Antwerpen of gewoon een rondje over het eiland. Soms wilde men me ’s nachts een lift geven en begrepen ze niet dat ik dat niet wilde. Ook ben ik tweemaal door de politie aangehouden, die zich afvroeg wat ik zo midden in de nacht deed.
Ik heb ook nog de Zeeuwse Driedaagse in die tijd gewandeld vanuit Goes, dacht ik.

Maar in het seizoen was het met het wandelen gedaan, ik werkte zeven dagen in de week van ’s morgens half acht. Dan was ik kippen aan het braden en na 22 uur maakte ik nog wat blokjes kaas en worst voor bij de borrel van wat late klanten en ging ik ook zelf nog iets drinken. Soms was ik zelfs zo gek dat ik het café op de hoek opbelde en zei ‘trek maar eens aan de bel van mij, ik kom van de week wel betalen.’ Ik gooide met geld in die tijd, ik kocht vele langspeelplaten.
Ik had nog twee bijverdiensten en dat waren condooms en sexboekjes. Want in Zierikzee durfden de jongens natuurlijk niet bij de drogist, waar hun ouders ook kwamen, om condooms te vragen. Terwijl ik beide in Den Haag makkelijk kon kopen dan met winst verkopen.

Op een moment had ik in de auberge een groepje verpleegsters, dan bracht ik het eten aan tafel en was met hen in gesprek geraakt. Het was verder niet druk. De bazin kwam binnen en zei, dat ik daar niet hoorde te zitten. Maar na een protest van de dames mocht ik wel blijven zitten als ik maar netjes ging zitten. Want de bazin was altijd aardig tegen mij. De meisjes moesten naar Haamstede en ik zei dat de kelner hen wel samen met mij daarheen zou brengen. Ik moest de kelner nog wel even chanteren, maar goed, hij zou rijden maar de bazin mocht het niet weten. Dus afgesproken dat ik eerst weg zou gaan, de dames later en ik zou ze opvangen in het straatje achter het Poorthuys.

Zo gezegd, zo gedaan en net als de dames bij mij waren hoorde ik de Saab van de bazin en die draaide ook dat straatje in. Ik ging snel met de dames via de achterkant naar binnen. De Saab stopte en mevrouw ter Meij riep ‘Theo, zag ik nou net die meisjes hier de straat in gaan’. Ik zei ‘nee hoor’ en ze reed door.
Wij even later met de auto naar Haamstede. Echter halverwege kwamen we zonder benzine te staan. Dus moesten zij toch het laatste stuk lopen en ik moest benzine halen.

We kregen op een bepaald moment ook een uitnodiging om naar Veere te komen, want een oude kok was daar een café-bar begonnen en die werd geopend. Ik had erg veel bier gedronken en wist dat er saté was. Nu had ik dat nog nooit gegeten en dat smaakte wel goed.

Sate met sauaspoorthuys1De keer dat ik met en zatte kop op de bar zittende alle gaatjes van de jurk van de bartendster telde, zo vond  het nog leuk ook. Want ik kreeg nadat ik weer terug kwam een spontane kus.
In ieder geval, de pindasaus brak me goed op, ik heb ook jaren geen pindasaus gegeten alleen als ik de lucht al rook begon ik te kokhalzen. Ons tweede bezoek aan deze bar eindigde op de terugweg in de sloot, de kelner reed een dijkje af de greppel in. We moesten tot de ochtend wachten om ons er door een tractor uit te laten trekken.

De Auberge ‘t Gildenhuys werd later gerund door een jong stel. Hij was net geslaagd op de Hogere Hotel School en ze waren erg goed voor me. Echter toen het seizoen voorbij was, waren er geen klanten meer. Soms zat ik er de hele dag voor één kroket of biefstuk. Dan moest je die nog uit de diepvries halen ook. Maar ja, ik ging in november in dienst en het was pas september en als ik mijn ontslag nam, kreeg ik niets. Dus ik moest mijn ontslag krijgen. Dat vonden ze blijkbaar erg. Uiteindelijk heb ik hun verteld dat ik me stierlijk verveelde en gaven ze mijn ontslag met nog een leuke bonus.

Ik moest me melden op het Arbeidsbureau voor de WW en werk. Ik vertelde dat ik in november in dienst ging en ze vonden dat ik voor een maand natuurlijk nooit werk kon krijgen. Dus ik moest maar tot die tijd in de WW blijven. Nu ja, als zij me dan niet aan het werk zetten dan deed ik dat zelf wel. Ik werkte in verschillende zaken als ambulant.
Natuurlijk kon ik ook weer voldoende wandelen en deed dat ook. 
 

 

rentalcars 1

Search for Car Rental