nlcsenfrdehuidltnorues

Nieuwe lezers

  • MeganDaype
  • DJnub

inloggen

52.5% 
27.1% 
15.2% 
1.6% 
1.6% 
1.6% 

Vandaag: 1
Gisteren: 7
Deze Week: 12
Vorige Week: 18
Deze Maand: 52
Vorige Maand: 65
Totaal: 8337

www.TT-wandelreizen.nl

wandelen Camino de Santiago de Compostela

USA Texas IML-walk Arlington wandelreis

TT-wandelreizen samen wandelen IML-wals over the World

Wandelen in Thailand

50 zonder rand met jaartallen wit thumb

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

CAMBODJA

Cambodja busstation KantharalakDaar ik wederom geen jaarvisum aangeschaft had voor Thailand, maar tijdens de wandelreis in Korea een toeristvisum had voor 2 maanden daar had gehaald. Moest ik voor mijn vertrek naar Nieuw-Zeeland het land een keer uit voor een visumrun.  Daar ik 5 dagen te kort kwam, dacht waarom zal ik niet eens in Cambodja gaan kijken wat de mogelijkheden daar zijn.

Dus 26e januari om 3.45 uur liep de wekker af want we moesten de bus van 4.30 uur hebben, een van de dochter zou ons wel even na het busstation brengen met de motorbike.   Net als we weg willen rijden merken we dat de band plat staat, dus snel doorwandelende naar de busstation.

Gelukkig niet ver, onze straathond Long loopt een heel stuk met ons mee en zorgt dat er geen andere straathonden ons kunnen belagen op dit vroege uur, want met de koffer ratelen we hun wakker.

Cambodja 020We halen de bus (2x 45 baht= € 2,30) gelukkig en zijn ruim op tijd de bus start langzaam er op verschillende punten stappen er nog mensen in de rijdende bus. Bij de markt zie ik een vuilniswagen, maar als ik goed kijk is het een vrachtwagen met zakken kipdelen. Iets verder zit een vrouw met wanten aan, want is behoorlijk koud achter in een bak een varken in stukken te snijden.  In Ubon Ratchathani aangekomen vraagt de chauffeur of we niet een taxi moeten hebben. Hij stopt bij een taxistand plaats en toetert een driver wakker. Even later zijn we voor (42 baht= € 1,15) op de Airport.

Een schattig klein vliegveld pas kort voor vertrek kunnen we door de veiligheidscontrole want die is nog gewoon dicht. We vliegen naar Bangkok (€ 2x 16,00) en vandaar naar Siem Reap (2x € 30,-)
Aangekomen in Siem Reap moet ik eerst een Visa on Arrival halen, anders dan in Thailand moet hier 40 dollar voor betaald worden plus 20 dollar afhandelingskosten. Wat een scam, dus een Visa kost gewoon 60 dollar.

Siem Reap

Cambodja tuk tukEr staat een TukTuk-driver ons op te wachten van de I-Lodge. Het eerste wat me opvalt de rust geen druk verkeer en grote brede weg met twee vrije banen voor TukTuks. Deze zijn weer anders dan we in Thailand gewend zijn. Dit zijn gewoon motorbike, met een plastic 5 lt can benzine met een slangetje en op het zadel zit een pen waar het wagen in verbonden is.

Ik zie zelfs een verlengde uitvoering die als een soort minibus rijdt. Langs de route liggen veel mooie dure hotels.

Cambodja ligkussen Temple barOnze Lodge is eenvoudig schoon en worden vriendelijk ontvangen. Met de TukTuk spreken we voor over twee dagen af om een Tempeltour te maken.  Na ons opgefrist te hebben wandelen we even rond en steeds weer aangesproken worden door een TukTuk-driver. Maar de NightMarket en de Pubstreet is vlakbij en we gaan daar eten en wat luisteren naar de muziek.  We drinken een bucket “Sex on the Beach” een cocktail,  maken het niet te laat want het was vroeg dag.

Wat heb je nodig voor een Sex on the Beach?
Vodka (1 deel)
Peach likeur (0,5 deel)
Sinaasappelsap (2 delen)
Cranberry sap (1,5 deel)
Garnering: tropisch fruit
1 deel = 30 ml

Cambodja tempel Royal PalaceCambodja Royal place tuk tukDaar ik in de ochtend mijn teen behoorlijk opengestoten had, maken we uiteindelijk toch maar gebruik van een TukTuk.  Hij brengt ons voor 3 dollar naar een tempel en het Royal Palace.

Ja alles gaat hier met USD, die de  ATM ook uitgeeft. Riem wordt alleen voor de kleinere bedragen gebruikt.  Hij blijft rustig op ons wachten, zodat wij foto kunnen maken.

Ik vraag hem ons naar de Floating Village te brengen.  Daar aangekomen zie ik vele bussen staan en zie dat het een heel stuk via de rivier varen is tot het meer. Bij het loket vroeg met 20 dollar dus een tweede scam dacht ik. We besluiten het niet te doen en ons terug te laten rijden.

Cambodja tempel op bergCambodja LotusWe maken een stop bij een Lotusfarm en wandelen een stukje over de kleine dijkjes.

Dan komen we bij een lange trap de berg op. De driver heeft over een Tempelkaart, maar we dachten we gaan toch alleen de trap maar op. Maar boven aangekomen zit iemand en vraagt onze kaart. Deze hadden we niet en zouden die dan in de plaats moeten gaan kopen. Maar na wat aandringen mogen we er voor 5 dollar binnen ik vertelde dat ik hem 3 dollar gaf en als het mooi was kreeg hij de andere 2 dollar.  Het uitzicht was mooi, maar de tempel boven was echt mooi oud en was zeker de moeite waard, dus op de terugweg hem toch de 2 dollar ook gegeven.

Cambodja wassenbeeldenHierna laten we ons rijden naar het Cambodian Cultural Village. Een groot terrein het is er niet druk en er zijn enkele dorpjes nagebouwd, waar dansshows worden opgevoerd uit de diverse streken. We bezoeken eerst een wassenbeelden museum erg leuk.

Cambodja Cultural VillageEchter na een dansshow en daarna een Kmer-bruiloft, die veel overeenkomst had als de bruiloft in Isaan (platteland Thailand) die wij meegemaakt hadden.  Een twee dansshow besluiten we niet meer mee te maken, door de warmte en ook wel de lange dag.  We nemen even rust en wandelen naar de Pubstreet. Langs de weg zitten een groot aantal sleutelmaker met hun standje. Het is hier net zoals overal in Azie. Als je een kapper ziet, dan zitten er tien naast elkaar en met een naaimachine en alle andere ambachten is dat ook zo.  Ik wordt aangetrokken door Blue muziek en we geniet van oude Blues en Rocknummers van o.a. Eric Clapton en Fleetwood Mac. Hierna eerst een ijsje en daarna nemen we plaats in zitkussens en geniet van onze cocktails en twee leuke dames en hun begeleider. Maar zelf zingen, nee daar pas ik voor.

Angor Wat Tempel tour en Sunset on Tonle Sap Lake

Cambodja pubstreetCambodja Angkor Watt tourDe volgende dag is onze TukTuk-driver precies op tijd bij ons hotel en brengt ons naar het ticketkantoor voor de aanschaf van een Tempelpass. Dan bezoeken we eerst de Angkor Wat en daarna is Angkor Thom en de Bayon aan de beurt. We koen door de South Gate binnen en kunnen aantal mooie foto’s maken.  Er staat om de Bayon op te mogen een immense rij en de zon schijnt ont erbarmelijk, dus besluiten dit maar voorbij te laten gaan.  We rijden door de East Gate. Alle beelden zijn hier van hun koppen ontdaan. Dit hebben de Fransen gedaan toen ze Cambodja inlijfden. 

We rijden lang de Ta Keo, deze tempel bestaat uit rechte blokken en heeft geen graveringen, helaas bedekken een groot aantal blauwe zeilen een groot gedeelte. Dus we gebruiken de lunch in een restaurant bij het water en we later de driver mee eten.  We  bezoeken daarna nog de Ta Prohm Temple. Ik vond zelf dat de mooiste door de boomwortels die overal door de tempel heen groeide.

Cambodja temple tourACambodja 263ls we daarna vragen om ons naar het hotel te brengen zegt, die ik wil jullie vanavond wel naar de Floatings Village brengen voor $ 2,- benzine. Een hij raden aan een boot van € 20,- p.p. te nemen dan hadden we deze voor ons eigen alleen.

Dus toch maar gedaan. Nu het was een behoorlijk lange rit en bij het ticket kantoor kreeg we mondkapje. Ik dacht rookt die motor van de boot zo, maar het bleek dat we 4 kilometer over een stoffige weg moesten rijden.

In een oude boot namen we plaats en varen langs veel vissershutjes hoog boven ons op 10 meter hoge palen gebouwd. 

Cambodja Kampong PhlukCambodja boottochtRegelmatig moet de jongen die meevaart plastic uit de schroef halen en dat gooiden hij dan weer terug zodat het weer bij een ander in de schroef komt.  Er liggen boten op palen als scheepswerf, Ergens anders wordt vis gelost en plotseling lig er minder in de vaargeul een gezonken boot. Een groter boot vaart hem opzij, zodat ook wij er langs kunnen.

Op het meer liggen wat fuiken en visfarms en twee restaurant. Wij kunnen hier de twee laatste plaatsen bemachtigen, maar even later kwam de eigenaar van het fototoestel wat op de tafel lag.

Ik nodigde hun bij ons aan tafel te komen zitten, want ik wilde mijn plaats niet meer afstaan.  

Cambodja bottochtCambodja 415Dit namen ze dankbaar aan het is een jonge Fransman met een Canadese vriendin en hun TuTuk-driver. De Fransman verteld dat ze hem in de middag hadden getroffen en dezelfde religie hadden. Het voelde als vrienden later kreeg ik door dat ze van de Jehova waren. Niets niks mee hoor, maar vertelde ze het verhaal dat ik een keer van de nachtdienst wakker werd gemaakt door twee Jehova met het blad Ontwaakt. Ik zei tegen de dame je mag wel binnenkomen, maar de andere moet je maar over een uur ophalen. Nu daar zagen ze toch maar vanaf. Alleen de daarop volgende weken bleven ze mijn deur bestormen. Ik geef de drie maar wat te drinken, want merk dat ze $ 1,5 voor een drankje te duur vonden. We delen mijn drank en proosten en laat ze van het eten mee prikken. We hebben een mooie zonsondergang. Dan gaat het weer terug duidelijk blijkt dat onze boot de sterkste motor had, want hij haalden ze allemaal in. Alleen na een plastic stop moesten we even terrein prijsgeven.  Het was een mooie dag

Kulen Mountain Waterval – Kmer-BBQ

Cambodja 459Cambodja 511De dag erop hebben we een bustocht geboekt naar Kulen Mountain Waterval.
De Kulen Mountain is de plaats waar het tijdperk van Angkor begon. Phnom Kulen is de berg waar Jayavarman II verklaarde een verenigd en onafhankelijk Khmer Rijk in 802AD. De berg ligt zo'n 50 km van Siem Reap en is de thuisbasis van een aantal kleine ruïnes, watervallen en een active Pagoda met Water Blessing.

The Water Blessing is een heilig ritueel dat wordt uitgevoerd in pagodes in heel Cambodja. De zegen brengt reiniging en geluk en wordt uitgevoerd door een monnik op het terrein van een actieve Pagoda. Een water zegen is een geweldige ervaring.

We gaan eerst naar de rivier van de duizend Lingam’s  Het zijn vierkanten vormen met daarin een rondknop/staaf dat met het mannelijk en vrouwelijk geslacht voorstellen. In de rivier zijn er duizenden uitgehouwen.

Cambodja 467Dan wandelen we over de heilige berg naar de waterval, om daar te kunnen zwemmen het is in eerste moment fris maar ben er snel doorheen. Kleine visjes geven je een vis spa, maar plotseling hebben ze meer aandacht voor mijn gewonde teen.  Dus besluiten dit stuk aas toch maar uit het water te halen. Na een lunch worden we in het centrum uitgezet en nemen we ons gebruikelijk twee ijsjes. 

Hierna laten we ons overhalen tot een Kmer BBQ met o.a. Snake, Frog Legs, Gamba, Beef en Krokodil. Moet zeggen echt bijzonder vond ik het niet het slangenvlees en krokodillen vlees was taai. Maar goed we hebben dat ook eens mee gemaakt, daarna onze gebruikelijke ijsstop en  duiken daarna weer met een can Seks on the Beach op de ligkussen  om te genieten van de zang en muziek op de Pubstreet.

Cambodja KamagaAls we nog te iets willen kopen voor op de kamer geloven we ons eigen ogen niet.

Bij de kassa van de supermarkt staan de Viagra, Kamaga en alle andere versterkende middelen hoog opgestapeld

De laatste dag in Siem Reap niet veel gedaan, we zijn om even een afscheid ijsje en drankje gaan drinken, daarna naar een buffet dinershow. Viel wat tegen het buffet.

Cambodja 547Daarna bracht de TukTuk ons naar de rotonde waar de bus ons op pikte. Allemaal ligplaatsen en het was goed slapen. Merkte een moment dat die stil stond maar had geen zin om er uit te gaan en mijn ogen open te doen.

Vroeg in de ochtend waren we in Phnom Phen

rentalcars 1

Search for Car Rental